Hazánkban az egyik legnépszerűbb típusú kemence a dongás
kemence. A sütőtere praktikus kialakítású, mert téglalap alakú általában.
Célszerű a meglévő edényekhez, tepsikhez méretezni a
sütőterét. Felfűtése jól kiszárított nagy hő értékű keményfával történik, főleg tölgy, akác, gyertyán, bükk, stb.
sütőterét. Felfűtése jól kiszárított nagy hő értékű keményfával történik, főleg tölgy, akác, gyertyán, bükk, stb.
A fuga nélkül, jól megépített dongás kemencéket belülről
viszont nem tapasztjuk ki, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy használat,
sütés, főzés, felfűtés közben lepereghet, leéghet a dongáról a vékony simítás,
tapasztás, és belepotyoghat az ételekbe.
A kemence elkészülésére leültem és elgyönyörködtem az
elvégzett munkában, ezt meg kell élni.
Egy boltív igényes
építése, vagy egy dongaív szép kivitelezése mind - mind sok apró örömet jelent
számomra.
Számomra nagy élmény, miden gondtalanul eltöltött munkanap,
az alkotás örömével töltött fel.
Egy jó kemencét szeretne?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése